Sağlık

İlk Kez İnsan Beynine Beyin Çipi Yerleştirildi!

Beyin Çipi ilk kez insan beynine yerleştirildi. Beyin Çipi Hakkında Prof.Dr. Türker Tekin Ergüzel kendisi hakkında bilgi verdi.

Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr., gelişen beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisinin, konuşamayan ve/veya uzuvlarını kullanamayan bireylerin yeniden iletişim kurmasını sağlayabileceğini kaydetti. Dr. Türker Tekin Ergüzel, bu teknolojinin “aynı zamanda yürüme ve nesneleri hareket ettirmeye yönelik yardımcı cihazların çalışmasına da olanak sağlayabileceğini” vurguladı. Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel: “Beyin-bilgisayar arayüzleri felç ve diğer rahatsızlıklardan sonra rehabilitasyon için de faydalı olabilir.” Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Depresyon ve OKB tedavisi beyin çipinin geleceği açısından umut verici. Aslında beyindeki hasarlı bölgelerin dalga fonksiyonu Radyo Frekansı (RF) kullanılarak uzaktan onarılabilmektedir. Biraz daha zamana ihtiyaç var.” Neuralink’in kurucusu Elon Musk, ilk kez insana beyin çipi yerleştirildiğini duyurdu. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel,  beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisi hakkında bilgi verdi.

BEYİN PİLİ NEDİR?

Psikiyatrik hastalıkların ön tanısı “NPModel” ile yapılabiliyor

Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, Beyin Bilgisayar Arayüzü (BCI) çalışmaları ile sağlıkta yapay zeka uygulamalarını klinik altyapısında hayata geçiren Üsküdar Üniversitesi’nin, psikiyatrik hastalıkların ön tanısını yapabildiğini ve yüksek riskli hastalıkların tedavi yanıtını tahmin edebildiğini kaydetti. uluslararası patent başvurusunda bulunduğu “NPModel” ile doğruluk sağlamaktadır. . Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, “Türkiye’nin ilk kişiye özel tedavi ve ileri toksikoloji laboratuvarı başta olmak üzere 80’den fazla araştırma laboratuvarı, uygulama ve araştırma merkezinin yanı sıra Nöromodülasyon Tedavileri, Nörogenetik Çalışmalar, otizm, şizofreni, Sağlık bilimlerinde Alzheimer Araştırmaları ve Sağlık Bilimlerinde Sanal Gerçeklik Programları.” “Öğrencilerle birlikte bu gibi Ar-Ge merkezleriyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz.” söz konusu.

Öğrencilere ne gibi fırsatlar sunuluyor?

Üsküdar Üniversitesi’nin geleceğin önemli mesleklerinden biri olan sağlık bilişimi alanında öğrencilerine beyin uyarımı, nöro-görüntüleme laboratuvarları ve sağlık fiziği gibi konuların yanı sıra BCI ve yapay zeka çalışmaları gibi konularda uygulama ve klinik olanakları sunduğunu ifade eden Dr. Türker Tekin Ergüzel, “Elektroensefalogram (EEG), manyetoensefalogram (MEG), fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI), elektrokortikogram (ECoG) ve yakın kızılötesi spektroskopi (NIRS) gibi farklı yaklaşımlar kullanılarak beyin aktivitesi izlenebiliyor” dedi. İfadelerini kullandı.

Beyin-bilgisayar arayüzleri beyin sinyallerini alır ve analiz eder

BCI’ların (beyin bilgisayar arayüzü) genel olarak insanın bilişsel veya duyusal-motor fonksiyonlarını araştırmak, haritalamak, yardımcı olmak, artırmak veya onarmak amacına yönelik olduğunu kaydeden Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, şöyle devam etti: “Beyin-bilgisayar arayüzleri beyin sinyallerini alır, analiz eder ve bunları istenen eylemleri gerçekleştiren çıkış aygıtlarına gönderilen komutlara dönüştürün. BCI’lar olağan nöromüsküler çıkış yollarını kullanmaz. BCI’nın ana işlevi, amyotrofik lateral skleroz, serebral palsi, felç veya omurilik yaralanması gibi nöromüsküler bozukluklara bağlı mani hastalarında yararlı işlevleri değiştirmek veya eski haline getirmektir. Elektroensefalografi tabanlı kodlama, robotik kolları, protezleri, tekerlekli sandalyeleri veya diğer fiziksel cihazları kontrol etmek için elektroensefalografik, intrakortikal, elektrokortikografik ve diğer beyin sinyallerini kullanır.”

Beyin-bilgisayar arayüzleri felç ve diğer rahatsızlıklardan sonra rehabilitasyon için de faydalı olabilir

“Beyin-bilgisayar arayüzleri felç sonrası rehabilitasyon ve diğer rahatsızlıklar için de faydalı olabilir” diyen Ergüzel, şöyle devam etti: “Hayvan deneylerinin ardından insanlara yerleştirilen ilk nöroprostetik cihazlar 1990’ların ortalarında ortaya çıktı ancak son dönemdeki çalışmalar EEG ve BCI yeni özellikler ve makine öğrenimi algoritmaları ile çalışıyor.” yüksek bir başarı elde etti.” Şeklinde konuştu.

Bilim adamlarını, mühendisleri, klinisyenleri ve halkı büyük ölçüde heyecanlandırıyor

Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinin, bilim insanlarını, mühendisleri, klinisyenleri ve kamuoyunu büyük ölçüde heyecanlandıran, hızla büyüyen bir araştırma ve geliştirme girişiminin odak noktası olduğunu belirten Türker Tekin Ergüzel, şöyle konuştu:

“Kurulan Yapay Zeka ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAZAMER) ile birlikte NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatristlerinden oluşan çalışma grubunun Nöroteknoloji ve Biyoinformatik Laboratuvarı’nda gerçekleştirdiği çalışmalarla yüksek çözünürlüklü MR ve EEG bilgileri kullanılarak Üsküdar Üniversitesi bünyesinde yer alan ve sağlık alanında büyük veri odaklı çalışmaları ve uygulamalarıyla dikkat çeken “MDB, OKB, DEHB, otizm, bipolar bozukluk gibi sık görülen hastalıklara yönelik yeni nöral biyobelirteçler ortaya çıkardılar ve hastalarda tedavi sonuçlarını öngören modeller geliştirdiler” Depresyon tanısı konuldu.”

NPModel nedir?

Prof. NPModel hakkında da bilgi verdi. Dr. Türker Tekin Ergüzel şunları anlattı:

“NPModel, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın öncülüğünde, Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi’nin bilgi birikimi üzerine kurulmuş bir karar alma altyapısıdır. BraiNP, teşhis ve prognostik model bileşenlerine sahip öngörücü bir mimaridir. Teşhis modelleri, özellik çıkarma ve sınıflandırma için derin öğrenmeye dayalı bir çerçeve kullanır. Girdiler önceden işlenmiş beyin görüntüleme ham verileri iken, tahmine dayalı modelin çıktısı sınıflara yönelik sınıflandırma doğruluğudur. Prognostik modeller, belirli bir tedavi için makul bir konu için makul bir gelecek sonucunun riskini varsaymayı amaçlayan bir model oluşturmak amacıyla derin öğrenmeye dayalı yapıyı kullanır. “Yapısı ve vizyonuyla arayüzün, klinik araştırma ve uygulamada hassas tıp uygulamaları için umut verici sonuçlar ve büyük potansiyel sunacağına inanıyoruz.”

Konuşamayan ve/veya uzuvlarını kullanamayanlar için mucizevi gelişme

Gelişen beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisinin, konuşamayan ve/veya uzuvlarını kullanamayan bireylerin yeniden iletişim kurmasına veya yürüme ve nesneleri hareket ettirmeye yönelik yardımcı cihazları çalıştırmasına olanak sağlayabileceğini kaydeden Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, sözlerini şöyle tamamladı: şöyle: “Beyin-bilgisayar arayüzü araştırmaları kamuoyunun yüksek farkındalığıyla destekleniyor. Beyin-bilgisayar arayüzleri, gerçek zamanlı beyin aktivitesini izleyerek kullanıcının harici cihazlarla iletişim kurma veya kontrol etme niyetini sınıflandıran yardımcı uygulamalar sunarken, yaygın bir BCI uygulaması, müşteriye gerçek zamanlı bilgi sağlama ve merkezi ödüllendirme süreci olarak kullanılan nörobiyogeribildirim uygulamalarını içerir. Edimsel koşullandırma paradigmasında sinir sistemi aktivitesi. alandır. Danışanın bilinçli olarak fark etmediği beyindeki olağan ve olağandışı biyoelektrik reaksiyonları BCI yardımıyla izleyerek, bireyin bilişsel ve davranışsal fizyolojisini bilinçli hale getirerek kontrol edebilme yeteneğini kazandırmayı amaçlayan Neurobifeedback uygulamaları güçlendirilmiş arayüz, üniversitemiz bünyesinde kurulan Neurobiofeedback laboratuvarı ile bilişsel ve davranışsal fizyolojilerini kontrol etmek için kullanılmaktadır. “Yeteneğin kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor”

Beyin çipinin geleceğinde depresyon ve OKB tedavisi umut verici…

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise gelişmeyle ilgili olarak, “Depresyon ve OKB tedavisi beyin çipinin geleceği açısından umut verici. Aslında beyindeki hasarlı bölgelerin dalga fonksiyonu Radyo Frekansı (RF) kullanılarak uzaktan onarılabilmektedir. “Biraz daha zamana ihtiyaç var” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

niksarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu