Haber

Deniz Yavuzyılmaz protokolü paylaştı: Maden şirketi köylülere şikayet etmesinler diye para dağıttı

Erzincan’ın İliç ilçesinde siyanürle altın çıkarılan Anagold Madencilik’in işlettiği madende ilk belirlemelere göre 9 işçi yeraltına gömüldü. Kurtarma çalışmaları devam ederken işçilerden henüz haber alınamadı.

‘HERKESE 130 BİN TL ÖDENDİ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TELE1’e yaptığı açıklamada, maden şirketinin 2016 yılında bölgede yaşayan halkın her birine 130 bin lira ödediğini ve “Adli veya idari başvuruda bulunmayacağım” taahhüdünü aldığını belirtti.

Yavuzyılmaz, “Bölgedeki açık ocak işletmesinde büyük heyelan meydana geldi. Valilik tarafından 9 işçinin enkaz altında olduğu açıklandı ancak bölgeden gelen bilgilere göre bu sayı artabilir. Şu anda Erzincan’ımız da var. Milletvekili Mustafa Sarıgül bölgede. Çevre konularında üst düzey görevlerde bulunan Gamze Taşçıer’imiz de var. “Baran Bozoğlu ile birlikte yola çıktık” dedi.

Madenle ilgili daha önce de çok sayıda uyarı yapıldığını hatırlatan Yavuzyılmaz, “Maalesef felaketin geleceği öngörüldü. Defalarca yapılan uyarılara rağmen milletvekillerimizin yaptığı incelemelerde de gördüğü gibi kontrolsüzlük devam etti. Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bu madeni işleten Ş.’nin yüzde 80’i Kanada kökenli bir şirket. “Yüzde 20’si Çalık Grubu’na ait olan Lidya Madencilik tarafından kontrol ediliyor.”

2022 YILINDA FAALİYETLERİ DURDURULDU

Daha önce yaşanan siyanür sızıntısına değinen Deniz Yavuzyılmaz, “Bu bölgede daha önce de çevre felaketleri yaşanmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından 27 Haziran 2022’de buradaki altın madenciliği faaliyetleri durdurulmuştu. Bu madencilik işletmesi sürekli genişletildi. 2010 yılından bu yana defalarca ÇED yapılan ancak şirket, bölgedeki köylülere maddi yardımda bulunarak dava ve itiraz haklarını elinden almaya çalıştı.Şirket, 2016 yılında hazırladığı protokolle köylülere 130 bin TL verdi. Burada vatandaşlardan yardım adı altında her türlü madencilik faaliyeti için hukuki ve idari başvuruda bulunmayacaklarına dair taahhüt aldıklarını, “Yani mali güç kullanarak tüm usulsüzlükleri örtbas etmeye çalıştı” dedi.

SOSYAL MEDYA HESABINDAN PAYLAŞILDI

Yavuzyılmaz, canlı yayında öne sürdüğü iddiaları belgeleriyle birlikte sosyal medya hesabından paylaştı. Yavuzyılmaz’ın yazısı şöyle:

“Afetin yaşandığı Erzincan İliç’te altın madeni işleten Anagold şirketinin 2016 yılında bölge halkının şikayet, itiraz ve dava haklarını kullanmaması için mali vaatlerde bulunduğu bir protokol hazırladığını tespit ettik. dava.”

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu