Ekonomi

Çin çelik sektörü iç talepteki düşüşle karşı karşıya

ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin’den yapılan çelik ithalatına uygulanan gümrük vergisini %25’e çıkarma önerisi, iç talepteki düşüş ve küresel ticaret gerilimleri gibi daha önemli sorunlarla boğuşan Çin çelik endüstrisi üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olabilir.

Devlet destekli Çin Metalürji Endüstrisi Planlama ve Araştırma Enstitüsü (MPI) bu yıl için Çin çelik talebinde %1,7’lik bir düşüş öngörürken, 2023’te %3,3’lük bir düşüş yaşanacağı tahmininde bulundu.

Çin’in çelik ihracatı geçen yıl 90,26 milyon ton ile 2016’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasına rağmen, ABD bu ihracatın %1’inden daha azını, bir önceki yıla göre %8,2’lik bir düşüşle sadece 598.000 ton olarak aldı.

Çin dünyanın en büyük çelik üreticisi ve ihracatçısı olmaya devam ederken, ABD’nin yedinci en büyük tedarikçisi konumunda bulunuyor ve bu da gümrük vergisi artışının Çin endüstrisini önemli ölçüde etkilemeyebileceğini gösteriyor.

Çin merkezli bir çelik tüccarının analisti, Çin’in çelik ihracatı için başlıca pazarların Japonya, Güney Kore ve Orta Doğu ülkeleri olduğunu belirtti. Düşük yurtiçi fiyatlara cevaben, Çinli çelik üreticilerinin bir önceki yılın ihracat seviyelerini karşılaması veya aşması bekleniyor; yerel bir bilgi sağlayıcısı, Mart ayı ihracatının beklentileri aşmasının ardından 2024 yılı için tahminini 100 milyon tonun üzerine çıkardı.

Yine de ihracattaki artış, Hindistan, Meksika, Tayland ve Brezilya gibi ülkelerin Çin’in çelik ithalatına karşı önlemler almasıyla uluslararası tepkilere yol açtı. Çin devlet destekli bir araştırma ajansı, diğer ülkelerden Çin çelik ürünlerine karşı anti-damping ve anti-sübvansiyon beyanlarında artış olduğunu ve 2023 yılında 112 örnek kaydedildiğini bildirdi.

Yurtiçinde, Pekin’in ekipman iyileştirmeleri ve tüketici teşvikleri yoluyla çelik sektörüne verdiği desteğin, inşaat sektöründeki çelik tüketiminin azalmasını telafi etmesi pek mümkün görünmüyor.

CRU Group, bu politikalar nedeniyle önümüzdeki dört yıl içinde 8 ila 9 milyon ton ek çelik talebi yaratılacağını tahmin ediyor, ancak bu, yalnızca bu yıl inşaat talebinde beklenen 20 milyon ton veya %4’lük düşüşün gölgesinde kalıyor.

Altyapı kaynaklı çelik tüketiminin sadece %1 ila %2 oranında artması bekleniyor ki bu da daha önce öngörülen %7 ila %8’lik orandan önemli bir düşüş anlamına geliyor. Bu durum, Pekin’in bir düzine bölgesel yönetime devlet tarafından finanse edilen bazı altyapı projelerini erteleme veya durdurma talimatı vermesinin ve diğer bölgelerin de benzer adımlar atmasının bir sonucudur.

Yurtiçindeki zorluklara ek olarak, Çin çelik endüstrisi kapasite fazlasını azaltma ve karbon emisyonlarını azaltmak için Pekin tarafından dayatılan üretim sınırlarına uyma ihtiyacıyla da karşı karşıya. Çin Demir ve Çelik Birliği (CISA) Başkan Yardımcısı, önde gelen üreticilerin üretimi talebe göre ayarlamasının önemini vurguladı.

Bu engellere rağmen, Çin çelik ihracatı direnç gösterdi. Mart ayı ihracatı 9.89 milyon tona yükselerek Temmuz 2016’dan bu yana en yüksek aylık rakama ulaştı ve ilk çeyrek toplamı 25.8 milyon tona ulaştı. Değeri 20.3 milyar $ olan ihracat, 4,145 yuan (572.30 $) olan yurtiçi fiyatlara kıyasla ton başına ortalama 789 $ olan ihracat fiyatları ile yerel satışlardan önemli ölçüde daha kârlı.

Dünya Çelik Birliği bu yıl küresel çelik talebinin %1,7 oranında artarak 1,793 milyar tona ulaşacağını öngörüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

habersolhan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu